De 9 grootste fouten die je als accountant moet vermijden op je website

Accounting websites

Delen

Een website is het uithangbord van jouw bedrijf op het web, het kanaal waar je jouw bedrijf 24/7 promoot. Maar simpelweg een website hebben, is niet genoeg. De website moet effectief en informatief zijn, die een goede gebruikerservaring biedt aan iedereen die hem bezoekt.   

 

We hebben meer dan 300 accounting websites geanalyseerd, waarbij we de meest voorkomende fouten hebben opgelijst. Hieronder vind je de 9 grootste fouten die accountants moeten vermijden op hun website.   

1. Beveiligingsproblemen

Gegevensbeveiliging staat al jaren op de agenda van alle grote zoekmachines, waarbij Google Chrome in 2018 sprongen gemaakt heeft om alle websites zonder HTTPS-encryptie als “niet veilig” te markeren.   

Onveilige website accountants

Hypertext transfer protocol secure (HTTPS) is de beveiligde versie van HTTP en heeft als doel de vertrouwelijke gegevens tussen de computer van een gebruiker en de website die hij bezoekt te beschermen.

 

Onveilige websites die HTTP gebruiken, vormen een gegevensrisico voor hun websitebezoekers. Als je via een webformulier gegevens van bezoekers verzamelt, zoals hun naam, adres, contactgegevens of erger nog, bankgegevens – bestaat het risico dat deze gegevens door derden worden gestolen.   

 

Onveilige websites vormen niet alleen een risico, maar hebben ook een negatieve invloed op het beeld dat een internetgebruiker van een bedrijf heeft en dragen bij tot een gebrek aan vertrouwen bij de consument. Onveilige websites schrikken mensen af, zeker nu Chrome en andere antivirustoepassingen de gebruiker waarschuwen dat een site onveilig is. Dit is een probleem dat zo snel mogelijk opgelost moet worden, aangezien 51% van de mensen een website onmiddellijk zouden verlaten als deze niet veilig is.  

 

De oplossing: 

Schakel een SSL-certificaat in, een beveiliging (het protocol dat HTTPS gebruikt) om ervoor te zorgen dat gegevens tussen webservers en browsers privé en veilig blijven.  

2. Webpagina's die onbewust niet mee worden geïndexeerd door zoekmachines

We zagen prachtig ontworpen en volledig SEO-geoptimaliseerde websites die anderen nooit zullen kunnen zien, omdat ze geblokkeerd zijn voor de indexering van zoekmachines. En dat is zeer jammer, want deze fout is hoogstwaarschijnlijk onbewust gemaakt.  

 

Websites worden geblokkeerd in de indexering van zoekmachines door middel van een robots meta tag die geplaatst wordt in de header sectie van een webpagina. Dit stukje code ziet eruit als volgt:

 

<meta name=”robots” content=”noindex, nofollow”>

 

De bovenstaande robots meta tag vertelt alle web crawlers (Google, Bing, Yahoo – àllemaal) om een webpagina niet te indexeren en om geen van de links op de pagina te crawlen. Dit betekent dat zelfs als een persoon direct naar jouw bedrijf zoekt (d.w.z. ze gebruiken jouw bedrijfsnaam in hun Google-zoekopdracht) jouw website NIET in de zoekresultaten zal verschijnen.  

 

De oplossing:

Navigeer naar de homepagina, klik met de rechtermuisknop en selecteer “Inspecteren”. Open de drop-down naar de “head” sectie en zoek naar <meta name=”robots” content=. Als deze “noindex, nofollow” bevat en je wilt wel degelijk dat je website zichtbaar is in de zoekresultaten, dan moet deze fout worden hersteld met de juiste meta tag. 

3. Mobiel onvriendelijke websites

Mobiele apparaten zijn goed voor meer dan 54,8% van het wereldwijde websiteverkeer, waardoor een mobielvriendelijke website een essentieel onderdeel is van online aanwezigheid. De smartphone is veruit het meest gebruikte apparaat om snel op het internet te surfen.

 

Wanneer een klant jouw accountantskantoor doorverwijst en laat zien aan een vriend, is de kans groot dat hij jouw website bekijkt op zijn mobiel apparaat. Een mobiel onvriendelijke website heeft de slechtste gebruikerservaring voor mobiele webgebruikers.  

 

Als jouw website niet correct wordt weergegeven (d.w.z. ze moeten inzoomen om de inhoud te lezen of per ongeluk op ongewenste CTA’s drukken, omdat de knoppen te klein op hun apparaat verschijnen), dan zal de bezoeker afhaken zonder in enige conversie over te gaan. 

 

Google biedt een gratis mobielvriendelijke website test aan die je hier kan openen. De test zal de prestaties van jouw website op mobiel aangeven en hoe jouw website zich aanpast aan een mobiel scherm.  

 

Zijn er problemen? Dan laat je best jouw website opnieuw ontwerpen voor mobiel.  

4. Niet-geoptimaliseerde paginatitels

Een website hebben betekent niet dat mensen hem ook zullen bezoeken. Om hem te bezoeken, moeten ze hem kunnen vinden. Dan hebben we het over: SEO (= zoekmachineoptimalisatie).

 

Het grootste SEO-probleem dat we vonden op de websites van accountants is het hebben van niet-geoptimaliseerde paginatitels. 

 

Als de paginatitels leeg zijn, alleen bestaan uit jouw bedrijfsnaam of een algemene titel hebben zoals “home” voor de homepagina, dan loop je waardevol organisch verkeer mis. Potentiële klanten die nog niet van jouw accountantskantoor hebben gehoord of mensen die een algemene informatieve zoekopdracht uitvoeren op zoek naar boekhoudkundige expertise.  

 

Om paginatitel-optimalisatie te begrijpen, moet je begrijpen hoe zoekmachines werken.  

 

We schreven eerder een artikel over on-page SEO-optimalisatie factoren die zich verdiept in het begrip, maar onthoud vooral dit:  

 

Zoekmachines vergelijken zoekwoorden gebruikt door mensen die zoeken op het internet, met zoekwoorden gevonden in website-inhoud.

 

En paginatitels behoren tot de belangrijkste kenmerken waar zoekmachines op letten.  

 

Bijvoorbeeld:  

 

Als je “AAAwesome” intypt in Google verschijnen we als eerste in de zoekresultaten en als je “digital marketing voor accountants” intypt staan we ook als eerste.  

 

Dit is precies wat je wilt bereiken met paginatitels.  

 

Een gebruiker kan weten dat hij specifiek op zoek is naar een marketingbureau voor accountants, maar hij weet niet of er überhaupt al één bestaat. Zodra ze de zoekopdracht uitvoeren en wij komen als eerste naar voren, zullen ze doorklikken en onze website bezoeken. Als onze paginatitel alleen onze merknaam zou zijn, zouden we alle zoektermen missen die gebruikers gebruiken om de diensten te vinden die wij aanbieden. En hetzelfde geldt voor jouw accountancy website.  

Paginatitels website accountant

5. Google Analytics is niet geïnstalleerd

Wanneer Google Analytics niet op jouw website geïnstalleerd is, kan je het vergelijken met als rijden met je ogen dicht. 

 

Het is een onmisbaar hulpmiddel waarmee je snel kunt zien of jouw online-inspanningen succesvol zijn en aan welke onderdelen van jouw website nog gewerkt moet worden. Én het is volledig GRATIS, dus er is absoluut geen reden waarom een website geen Google Analytics moet hebben. 

 

Hier zijn een paar inzichten die Google Analytics je geeft:

 

  • Hoeveel verkeer jouw website ontvangt en waar dit verkeer vandaan komt.
  • Demografische gegevens van het publiek: waar ze zich bevinden, welke taal ze spreken, hun leeftijd, geslacht en interesses. 
  • Welke van jouw webpagina’s het populairst zijn, hoeveel tijd op elke pagina wordt doorgebracht en hoe de gebruikers zich gedragen op die pagina’s.  
  • Hoeveel verkeer er komt van elk apparaat – desktop, mobiel of tablet.
 

Als je deze gegevens bijhoudt en er snel en gemakkelijk toegang toe hebt, kan je de bezoekers van jouw website een betere gebruikerservaring bieden.  

 

Als je dat nog niet hebt gedaan, kan je hier met Google Analytics beginnen. Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan zeker ons artikel over Google Analytics voor beginners.  

6. Geen favicon

Favicons zijn een klein detail, maar een belangrijk onderdeel voor het creëren van een goede herkenbare surfervaring voor jouw website bezoekers.  

 

In onze analyse van accountant websites hebben we vastgesteld dat de meeste websites ofwel helemaal geen favicon hebben, ofwel de standaard WordPress favicon gebruiken (zie de laatste twee hieronder).  

Favicon website accountants

De meeste gebruikers hebben meerdere tabbladen open in hun browser. Daarom is een makkelijk herkenbare favicon handig, omdat het gebruikers een visueel signaal geeft hoe ze moeten terugkeren naar jouw website. Een andere situatie waarin het handig is, is wanneer een gebruiker een bladwijzer/bookmark naar jouw website aanmaakt voor toekomstig gebruik. 

 

Om jouw branding compleet te maken, moet je ervoor zorgen dat je een duidelijke aangepaste favicon hebt als PNG-bestand met een formaat van 16×16 px.  

 

7. Verouderde blogs of nieuwsberichten

We love blogs op de websites van accountants!  

 

Met een eigen blog onderscheid je jouw bedrijf van de concurrentie, bouw je vertrouwen op bij prospecten door jouw expertise in financiële en boekhoudkundige onderwerpen te tonen en vergroot je jouw online zichtbaarheid door meer pagina’s toe te voegen die de zoekmachine kan indexeren. Een bloeiende informatieve blog is een win-win.  

 

Een verouderde blog of een lege nieuwssectie is dan weer wel een probleem.  

Een gebrek aan recente inhoud beïnvloedt niet alleen de positie in zoekmachines, maar het geeft ook een minder goede indruk van jouw accountantskantoor. Een verouderde blog wekt de indruk dat je niet langer actief bent.  

 

Een lege nieuwssectie is niet goed voor de gebruikerservaring. Stel je voor dat je op een pagina van een website klikt om te ontdekken dat die leeg is?  

 

Als je een blog hebt op je website, zorg dan dat deze gevuld blijft met informatieve, recente content. Als het je aan tijd ontbreekt om voor je website te schrijven, is het zeker de investering waard om contentcreatie uit te besteden.  

 

8. Geen contactinformatie op je webpagina’s

Elke website moet een doel hebben en in de meeste gevallen is het doel van een accountants website het genereren van leads. Ervoor zorgen dat bezoekers van jouw website makkelijk contact met jou kunnen opnemen is een van de gemakkelijkste manieren om dat doel te bereiken.  

 

We hebben al heel wat “contacteer ons”-pagina’s met contactgegevens gezien – maar de truc is om bezoekers het makkelijk te maken om contact met je op te nemen. Zorg ervoor dat de contactinformatie (zoals telefoonnummer, e-mail en adres) op een duidelijke positie op jouw webpagina’s staat.

 

Onze tip? Zet de contactgegevens in de footer van elke pagina en misschien zelfs in de header van de homepagina, zodat bezoekers dit als eerste zien wanneer ze jouw website bezoeken.  

 

Bezoekers van jouw website moeten niet de hele website doorzoeken om de contactgegevens te vinden. En als er helemaal geen contactgegevens zijn – zullen mensen uit frustratie weggaan. Het is zelfs zo dat 44% van de mensen een website verlaat als er geen contactinformatie beschikbaar is.

 

9. Slechte opmaak van tekst op webpagina's

Soms zie je veel te drukke websites en aan de andere kant veel te saaie websites.

Beide zijn een probleem.  

 

Maar laten we, aangezien deze fout vaak terugkomt, eens kijken naar te drukke websites.  

 

Te lange webpagina’s kunnen bezoekers enorm afschrikken, vooral als de tekst niet correct is opgemaakt en als de navigatie niet goed is opgezet.  

 

Het is belangrijk dat je niet te veel inspanning van bezoekers vraagt. Gemiddeld hebben websitebezoekers de tijd om 28% van de woorden op jouw webpagina te lezen.  

 

Als je lange pagina’s hebt met enorme hoeveelheden tekst, zal je de aandacht van jouw publiek niet lang genoeg kunnen vasthouden om jouw boodschap over te brengen. Probeer dit eens uit:  

 

  • Breek stukken tekst op met afbeeldingen (afbeeldingen zijn ook content en dragen bij tot de visuele aantrekkingskracht van jouw website).
  • Tekst moet makkelijk te verteren zijn – onderschat de kracht van alinea’s en regelafstand niet.  
  • Maak content waar je doorheen kunt scrollen door gebruik te maken van opsommingstekens en tussentitels.

 

Het hebben van een slechte website, vol met fouten zoals we hierboven vermelden, doet meer kwaad dan goed voor jouw bedrijf. Een slechte website zorgt ervoor dat bedrijven potentiële klanten verliezen. Onthoud: jouw zakelijke website is een levend, ademend bezit – iets dat nooit helemaal “af” is. Streep het niet van je to-do lijst.  

Ziezo, nu kan je aan de slag! Gelukkig zijn deze website fouten makkelijk op te lossen en als je vastzit, is er altijd het team van AAAwesome om je te helpen in jouw digitale reis! 

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Ze komen zonder houdbaarheidsdatum, onze tips. Elke maand steken we ze in onze nieuwsbrief met als doel jullie en jullie klanten te helpen.

Lees ook